T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 1-23 Ekim tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde TÜRSAK Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Gençlik ve Çocuk Buluşmaları”nın son gününde Hilal Çelenk ile Gençler İçin Senaryo Geliştirme Atölyesi ve Gülşah Özdemir Koryürek ile Çocuklar İçin Okuma Tiyatrosu Atölyesi yapıldı.
Bu yıl 1-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde TÜRSAK Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Gençlik ve Çocuk Buluşmaları”nın etkinlik programında 21 Ekim Perşembe günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ndeki Gençler İçin Senaryo Geliştirme Atölyesi’nde Hilal Çelenk ve Çocuklar İçin Okuma Atölyesi’nde Gülşah Özdemir Koryürek gençler ve çocuklarla buluştu.
Hilal Çelenk, Gençlerle Senaryonun Önemi Üzerine Konuştu
Buluşmalar kapsamında gençlerle bir araya gelen senarist Hilal Çelenk, Gençler İçin Senaryo Geliştirme Atölyesi’nde sinemanın bir ekip işi olduğunun üzerinde dururken, “Öncelik tabii ki senaryonun iyi olmasında. Ama ben istediğim kadar iyi senaryo yazayım, iyi bir yönetmen onu çekmezse hiçbir şeye yaramaz.” diye konuştu. İyi bir eser ortaya koymak için mutlaka iyi bir senaryo ile yola çıkılması gerektiğini vurgulayan Çelenk, yazarlığın yeteneğe bağlı olduğunu da belirtti.
Gülşah Özdemir Koryürek, Minik Okurlara Tavsiyelerde Bulundu
Çocuklar İçin Okuma Atölyesi’nde minik katılımcılarla bir araya gelen yazar Gülşah Özdemir Koryürek, çocuklara dağıttığı tiyatro metinleri üzerinden değerlendirmeler yaptı. Ayrıca çocuklarla serbest çalışma stilinde tiyatro gösterisi gerçekleştiren Koryürek, küçük sinemaseverlere replikler okuttu. Bir sahnenin nasıl başlaması gerektiğinin anlatıldığı atölyede çocukların hayal güçlerini ön plana çıkaracak uygulamalara yer verilirken; son bölümde metin kullanılmadan tiyatro yapıldı.
Buluşmalar kapsamında Türkiye’de sinema eğitimi gören veya sinemayı kendine kariyer olarak belirlemiş gençlerin ve sinemaya meraklı çocukların tecrübe kazanmalarına katkı sunulurken, gelecekte hazırlayacakları kısa ve uzun metrajlı film veya dizi projelerini yapımcılara nasıl sunacaklarıyla ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlayan atölyeler düzenlendi. Gerçekleştirilen söyleşilerde gençlerin ve çocukların sektör profesyonelleri ile tanışırken, üretecekleri sanatsal içerikler ile ulusal ve uluslararası platformlarda etkin olarak yer almalarını ve oluşturulacak platform ile birçok gencin ve çocuğun bir araya gelip etkin bir iletişim ağı yaratmalarına yardımcı olmak hedeflendi.
“Beyoğlu Kültür Yolu Gençlik ve Çocuk Buluşmaları”, İstanbul’da sinema eğitimi veren üniversitelerin öğrencileri ile sinemaya meraklı ve kendine bu alanda kariyer hedefleyen gençlerin ve 8-13 yaş arası çocukların katılımına açık olarak düzenlenirken; programda 12 atölye ve 3 söyleşi yer aldı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı